2022. január 18. keddPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
vasarnap.transindex.ro

Molnár Vilmos

A cselekmény elhanyagolása

10.5.2015

Egy macska feszülten figyel egy gyanús sarkot, ahol mintha egér moccant volna.

Nem lehet tudni még, hogy mi lesz az ügy folytatása: az egér talán megússza, talán nem ússza meg, talán nem is volt egér, nem is volt semmi, akkor biztos megússza. Nem lehet tudni, mi lesz a folytatás, nem is érdekes. Hagyjál békét az egérnek, amely nem volt.

A macska. Édes cicus, pussy-cat, éber egerész, alattomos kis bestia, ronda dög. Sunyi disznó. Mindegy. Valamelyik. Mindegyik. Mindegy.

Az, ahogy figyel. Moccanatlanul, de ugrásra készen, maga alá húzott hátsó lábakkal. Maximális összpontosítás. Készenlét. Készültség. Általános riadó. Nem játék.


Polgár az ágyban. Félkönyökre felkönyökölve. Felfélkönyökölve. Két perce ébredt meg, vagy két percen belül elalszik. Vagy-vagy. Leplezetlen érdeklődéssel figyeli a macskát. Nemigen mozog, hogy ne zavarjon. Tetszik neki a dolog. Megfigyelni a macskát, amint figyel. Van benne valami. Akárhogy is. Az a legjobb, hogy a macska nem tud róla, nem is sejti. Irtó jól hozzá lehetne vágni most valamit, egy papucsot. De nem vágja hozzá. Tudja, hogy bármikor megteheti, ez élvezetesebb. Figyeli a macskát, és élvezkedik. Valamiről azonban fogalma sincs.

Kölyök a nyitott ablaknál, odakint. Öt perce már befele néz, figyel. Lanyha érdeklődéssel, élénk kárörömmel. Figyeli a polgárt, akinek erről fogalma sincs. Figyeli a macskát, amelynek erről sejtelme sincs. Fogadjuk el, hogy a kölyköt nem figyeli senki.

Kölyök vigyorog. Kölyök örvend, kárörvend. Ő már tud valamit, övé a bizonyosság A nyitott ablakon nemsokára be fog repülni egy tégla. Kellemetlenül fogja érinteni a benn lévőket. A macskát és a polgárt. A macskát vagy a polgárt. Egyiket inkább, mint a másikat. Ez teljesen a kölyöktől függ. A nem létező egeret mindenképpen kevésbé érinti.

Nemsokára megtörik a kép. Nemsokára elszabadul a cselekmény. De szerintünk ez már más lapra tartozik. Mi ezt már nem várjuk meg. Nem akarjuk vállalni a felelősséget semmiért. Nekünk ehhez semmi közünk. Akkor most befejezzük. Úgy gondolom, ebben maradunk:

Egy kölyök, kezében egy téglával, észrevétlenül figyel egy polgárt, és valamire kész. Egy polgár, keze ügyében egy papuccsal, lopva figyel egy macskát, s ezzel számára kész. Egy macska, környezetében egy kétes egzisztenciájú egérrel, se lát, se hall, úgy figyel, és mindenre kész.
Kész.

Megjelent a Látó 1990/2. számában.